sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Näin sitä lohta uistellaan!

Noniin. Seuraava teksti on ennenkaikkea muistilista itselleni. Haluan kirjoittaa muistiin eilisen lohen uistelu reissun ja jos siitä on apua jollekkin muulle niin kiva juttu. Juttu voi sisältää asiavirheitä ja tämä on vain yhden ihmisen tapa uistella. Kaikki taaplaa tavallaan ;)

Päivän kulkupeli!
Eli pääsimme paikallisen kalastajan kyytiin opettelemaan täkyraksi uistelua. Voi miten jännittävää! Olin ihan innoissani tästä mahdollisuudesta päästä mukaan. Ja vihdoin sain selville, miten voi uistella monella vavalla vierekkäin telineissä niin etteivät ne mene solmuun!!

Näin keväällä lohen uisteluaika  on n. klo 10-15 ja klo 12-13 piti olla oikealla pelipaikalla. Tarkkaa hommaa. Veden lämpötila oli 3,5-4,5 astetta, joka oli vielä vähän liian kylmä siihen, että lohi nousisi ihan pintaan lämmittelemään. Tämäkin oli jännä juttu, kun luulin että raksia vedettäisiin jossain 10 metrissä! Mutta ei, 1-2 metrin syvyydessä mentiin ja vaudin tuli olla n.2,5km/h. Eli selkeästi hitaampi kuin millä olemme lusikoita uistelleet. Kerkesimme tekemään koko päivänä periaatteessa vain yhden lenkin!

Mutta aloitetaas alusta! Mitä on täkyraksi uistelu? On siis perus uisteluvapa ja kela. Siiman päässä on kaksi kolmihaarakoukkua pienen etäisyyden päässä toisistaan, sekä värillinen huppu. Huppuja on vaikka mitä eri värityksiä ihan kuin vaapuissa ja perhoissa ja yms. Ja värillähän on väliä!! :D

Siinä erivärisiä huppuja salakalle. Sen kun vielä tietäsi mikä on aina päivän ja paikan väri!

 Alin kolmihaarakoukku jää roikkumaan vapaana ja ylempi koukku kiinnitetään yhdestä koukusta kiinni salakan selkään juuri mustan ja hopean rajalle. Eli tarvitaan siis oikea salakka tähän hommaan.

Lisää kuvateksti
Ennenkuin tämä päästetään uimaan tarkastetaan sen uinti. Se ei saisi tulla ns. sukkana eli ihan suorassa. Olisi hyvä, että se pyörisi niin että se tekee pientä ympyrää ja vähän epätasaisesti. Ja sitten se vaan päästetään ja vähän matkan päähän sen kokoinen paino kuinka syvällä sen haluaa uivan. Nyt laitettiin tosi pienet painot, sillä oletuksena oli, että kala olisi tullut pinnantuntumaan lämmittelemään.

Lievestuoreenjärvessä maksimi uisteluvapamäärä on kuusi. Nyt pääsin näkemään miten saadaan siimat pysymään erossa toisistaan. Veneen kummallekin sivulle veteen laitettiin plaanerit. Ne tulivat tosi kauas veneestä ja niiden ja veneen välillä oli naru. Kummallekin puolelle naruihin klipsien/ laukaisimien avulla laitettiin kolmen vavan siimat. Kun kala nappaa. klipsi aukeaa ja siima menee suoraan veneen taakse eikä sotkeudu muihin.. ehkä..Tosi hankala selittää! Mulle on yritetty selittää tätä aiemmin enkä oo tosiaan tajunnut kun vasta nyt kun näin!

Plaanarikelkat. Kuva otettu netistä.
Vähän huonosti näkyy, mutta tuolla kaukana se kelkka menee ja siitä tulee naru veneeseen. Siinä killuu matkalla kolme siimaa.
Kaikki kuusi täkyraksia oli vedessä ja sitten vain odoteltiin. Yhdessä siimassa heilahti. Se ei lauennut, mutta joku siellä kävi. Se kelattiin ylös ja kyllä siinä oli salakassa hampaan jäljet! Mutta ei harmi kyllä jäänyt kiinni.. 

Meillä oli Jaakon kanssa niin paljon eväitä, että musta tuntui, että syötiin koko aika :D No mikäs siinä. Makkaratkin grillattiin veneessä sellaisella kätevällä matkagrillillä! Muuta tapahtumaa ei meidän vavoissa päivän aikana käynyt. Mutta oli niin mukavaa olla järvellä kun aurinko paistoi ja oli ihan tyyntä. Hetkellisestä oli jopa kuuma! Eli ihanaa!

Ei yhtä vaan kaksi luotaintahan sitä tarvitaan! Toisessa näkyy kartta ja toinen luotaa pohjaa.

Haavin koko ei myöskään jättänyt epäselväksi minkä kokoisia kaloja tavoitellaan! :D

Siellä vavat ihan vierekkäin, mutta eivä mene siimat solmuun. 
No päivä oli pulkassa ja vedettiin raksit ylös vedestä ja päräytettiin rantaan. Aamulla rannasta lähti vähän ennen meitä ulkopaikkakuntalaisten uisteluvene. He myös tulivat rantaan samaan aikaan. Ajattelin etteivät hekään varmasti olleet kyllä mitään saaneet. Kysästiin ja juuuuuuu olihan niillä tärpänny!! Avasivat kylmälaukun kannen ja huhhuh! Siis en ole livenä nähnyt noin isoa lohta!! Punnittiin se siinä ja painoi 5,1kg!! Siis jätti! Kyllä siellä vaan oon niitä isoja, pakko uskoa! Mitenhän tuollainen on laittanut hanttiin?? Olivat saaneet myös toisen lohen, sekin nätti n.2-3 kiloinen. Huomasin että hekin uistelivat täkyrakseilla ja kysäisin heti minkä väriseen huppuun nappasi. Ja ihan siniseen huppuun oli ottanut. Ja 6 metrin syvyydestä! Eli me uisteltiin siis liian pinnasta! Ja väärän värisillä hupuilla!? Ehkä.. Nää on näitä, ei voi tietää! Sehän tässä lajissa jännää onkin! Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Mukava ja opettava reissu oli kyllä. Kiitos siitä opettajalle! :)


5,1kg lohi kotijärvestä!! Into kasvaa, mäkin haluun!!

Tuttu ja turvallinen Kirpun vapa ja JTSL-tasuri

Ollaan nyt pari kertaa kokeiltu pilkkimistä veneestä. Ihan huippua! Ihan kuin pilkkikausi ei olisi loppunutkaan! Kova tuuli on vähän hankaloittanut touhua välillä. Meinaa mennä uisteluksi :D Eka reissu kun kokeiltiin ihan vaan harjoitusmielessä niin Jaakko sai heti kuhan! Oltiin ihan et mitä?! Mehän van tultiin testailee.. Aika hyvin alkoi se! Ja nyt kun oltiin toisen kerran niin melkein heti mulla tärppäs ja tuntui heti isolta! Vitsit miten kivaa vetää siimaa kun siellä vetää joku takaisinkin! Haukihan se sieltä tuli, ei mikään iso, mutta mä tykkään onkia haukia! Oli nielassu tasurin ihan kokonaan.

Katsottiin molemmat Jaakon kaikuluotaimesta. Tyynellä ilmalla toimi tosi hyvin, silloin siinä näkyi kummankin tasurit.

Täytyy myöntää että olen siirtynyt nyt täysin Jaakon tasurirasialle! Tykkään vaan niin noista sen itsetekemistä isoista JTSL-tasureista!

Minä ja eka venepilkki kala! Huomaa edelleen epäonnistunut liplock ote hauesta. Veri lenti taas kädestä! Huoh.. Ehkä mä vielä opin.
 Huomenna olisi tarkoitus taas vesille! Ja lohen uistelua! UUUJEA! Aiotaan uistella kahdella tinttipellillä ja yhdellä Jaakon tekemällä perholla. Ja nyt laitetaan ISOT painot siimoihin, jotta saataisiin ne mahdollisimman syvään uimaan. Lohi ei ole vielä pinnassa! Ehkä?!

-Riki






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti