sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Näätämöjoki fiilistelyä

Nyt on varmistunut mihin suuntaamme tulevalla pohjoisen reissulla. Näätämöjoelle! Ajattelin tehdä tällaisen fiilistely postauksen paikasta, niin tulee itsellekin selväksi mihin sitä on oikein lähdössä. 

Tämä paikka oli suunnitelmissamme alkujaankin, mutta lupia ostaessamme näimme vain punaista. Lupavuorokaudet olivat nimittäin tälle vuodelle myyty loppuun Näätämöjoelle.

Yle uutisoi myös asiasta:

Näätämöjoelle oli myynnissä 1500 lupaa. Se on rajoitettu sen vuoksi, että saataisiin turvattua sen avulla joen luonnonvarainen lohikanta. Tämä on hieno juttu ja ihan ymmärrettävää. Näätämöjoen suosio tänä kesänä yllätti varmasti monet kalastajat, myös meidät. Kyllähän se harmitti...

Nyt ollaan oltu sitten ihan pihalla että mihin lähettäis. Kunnes..... Jaakko kävi sattumalta katsomassa, että olisiko joku saattanut perumaan omat lupansa ja KYLLÄ! Sinne oli tullut lupia juuri sille ajalle, milloin olimme lähdössä. Hetkeäkään miettimättä ostimme luvat (7vrk 140€/hlö) ja näin suuntaamme elokuun 3. klo 18.00 Näätämöjoelle! JES!


Näätämöjoki sijaitsee Inarin kunna itäosassa, Sevettijärven pohjoispuolella. Näätämöjoki saa alkunsa Iijärvestä ja laskee Norjan puolella Jäämereen. Joesta löytyy perhokalastus- sekä viehekalastusalueita. Jokea suositellaan kuitenkin erityisesti perhokalastajille. Tämä on kyllä hyvä juttu, että lähes jokapaikasa voin heitellä virveliäkin. 


Näätämöjoen kalastusalue on 50km pitkä. Suomen puoleinen joki on erämaamainen ja vaihtelevavirtainen. Joki on 10-40m leveä ja monesta kohtaa joen yli onnistuu kahlata. Kalastusaika alkaa täällä 1.6 ja loppuu 20.8. Alueita ovat Valtakunnanraja - Vuontislompolo, Silijoki välillä Opukasjärvi - Poaskijokisuu. Näissä väleistä löytyy täysin rauhoitettuja alueita, joissa kalastus on kielletty. Ne on merkitty maastoon. Alla linkki metsähallituksen kartasta, jossa näkyy hyvin sallitut kalastusalueet.


Näätämöjoessa esiintyy merilohta, taimenta, siikaa sekä harjusta. En ole ikinä saanut harjusta, joten toivon sen asian muuttuvan tällä reissulla! Muita tavoitteita ei ole!
Saaliskiintiö näyttäisi olevan 1 lohi per vuorokausi. Lohen alamitta on 30cm, kaikkien taimenmuotojen 50cm ja harjuksen 35cm. Kaikki alamittaiset kalat, niin elävät kuin kuolleetkin on vapautettava.


Tuollainen harjus kun olisi minunkin haavissani niin juhuuu!!
Löysin netistä vinkin, että koska joki ei loppujen lopuksi ole kovin suuri ja se on niin kirkasvetinen, ovat kalat siellä erityisen arkoja. Siksi kahlaamista tulisi välttää ja kalastus tulisi aloittaa usea metri rannasta ja varoa, ettei säikäytä kaloja omalla varjollaan. Yhteen ja samaa kohtaan ei kannata myöskään heitellä montaa kertaa putkeen. Kala ottaa jos on ottaakseen. Välillä on hyvä myös pitää n. tunnin taukoja rauhoittaa alue missä kalastaa hetkeksi.


www.kalakerho.net sivustolta löytyi mielenkiintoinen kartta, johon kirjoittaja on merkannut oman kokemuksensa mukaan parhaat ottipaikat! Linkki tässä niin voi tarkastella lähemmin: 



Uutena juttuna itselle tuli myös se, että kun kalastetaan vesistöissä jotka laskevat jäämereen, on kaikki kalastusvälineet desinfioitava. Tämän avulla pyritään estämään gyrolactalus salaris loisen leviäminen. Desinfiointipisteitä, joista saa vielä todistuksen, löytyy Sevetin baarista sekä Inarin kirkonkylästä Inarin kalasatamasta. Jostain olin lukevinani että tämä kustantaisi muutaman euron verran.


Tuosta Metsähallituksen linkistä minkä laitoin aiemmin, voi hyvin katsoa kävelyreitit Näätämöjoelle. Juuri niin. Se on niin erämaa-aluetta, että sinne ei tiet vie. Huippua! En ole vastaavanlaisessa paikassa ollut ikinä. Katselin, että riippuen siitä mihin jätämme auton tulee kävelymatkaa n. 8-14km joenvarteen. Suunnitelmassa on vaihdella kalastuspaikkaa joka päivä, mutta koko jokea emme millään ehdi viikossa kalastamaan. Yövymme teltassa ja teemme ruuat nuotiolla. Niin jännää!!!! Kunhan vaan ei ole karhuja............ Käveltävää tulee viikon aikana paljon, joten satsasin kunnon vaelluskenkiin. 


Erätukku


(kuvat googlesta, hakusanalla Näätämöjoki)

Jaakko on tehnyt valtavan työn kun on sitonut niska jumissa meille molemmille perhoja! Alla ensi kuvia lohiperhoista ja sitten harjusperhoista. Kyllä ne on vaan niin hienoja!!!







Yllä olevan perhon nimen muistan, se on rimpauttaja. Se on jäänyt mieleen, sillä juuri tällaisella perholla (koko #6) on saatu tänä kesänä Tenojoesta 22,9 kiloinen lohi!!! En voi edelleenkään uskoa miten niin valtava kala voi pysyä kiinni noin pienessä perhossa.. Ihan huippua!




Öttiäisiä harjukselle. Tänään käyn testaamassa miten nämä uivat kuilulla.


Kovasti on vielä suunniteltavaa pakkauksessa ja kaikessa, mutta niin se vaan lähtö lähenee!

Toivottavasti reissussa ei käy näin! :D



-Riki




1 kommentti:

  1. Teillä on varmasti mahtava reissu tiedossa ja toivottavasti se harjuskin haaviin päätyy :)

    VastaaPoista