maanantai 2. helmikuuta 2015

Kaikuluotain pilkillä

Olen nyt tullut siihen tulokseen, että tarvitsen välttämättä oman kaikuluotaimen pilkille.
Okei, pikkusen menee nyt vakavaksi tämä touhu. Hifistelyksi joku tätä jopa nimitteli Kalamies.comin keskustelupalstalla. Mutta sitähän se on! En laske itseäni enää kyllä miksikään hupikalastelijaksi, jolle välineillä ei ole niin väliä. Ja hei, kaikilla tosissaan pilkkijöillä on kaiku! Niin onhan munkin saatava!


Tämän postauksen tein ehkä siksi, että  voisin tarkemmin perehtyä kaikuihin ja niiden käyttöön sekä pohtia mitä lisäarvoa se toisi minulle pilkkireissuilla. 

No mitä hyötyä siitä kaiusta sitten pilkillä olisi?

+ Pystyn seuraamaan näytöstä, onko reiässä ylipäätään kalaa. En siis onkisi tyhjiä reikiä liian kauaa.
+ Paljon mielenkiintoisempaa pilkkiä, kun näkee mitä jään alla tapahtuu.
+ Puhelimessa oleva karttasovelluksen syvyyskäyrät eivät välttämättä pidä aina ihan paikkaansa, joten kaiusta näkee oikean syvyyden heti anturin tipautettua veteen.
+ Pystyn kalojen reaktioista päättelemään mikä onkimistyyli toimisi sillä hetkellä parhaiten. Isot liikkeet? Paikallaan olo? Pienet nypytykset??
+ Jos näyttää ettei sen hetkinen tasuri kelpaa vaihdan toiseen.
+ Voin ennakoida milloin kala iskee, enkä sitten ainakaan nuoku tai räplää puhelinta. Olen valmiina!

Eihän mitään noita edellämainitsemiani asioita voi havaita ilman kaikua!

No onhan näissä kaiuissa myös niitä miinuksia.....

- halvalla ei saa hyvää, joten kaiulle tulee hintaa 130-250e
- Lisäksi pitää hankkia akku
- Ja se akku painaa myös pikkusen siellä repussa kun sitä roudaa tuolla pitkin poikin
- Jännittäminen, että milloin vapa yllättäen värähtää vähenee.



Tuossa ylläolevassa kuvassa on kyllä hurjasti tapahtumaa! Nuo jokainen viiva on aina yksi kala ja viivan paksuudesta/ väristä voi päätellä kalan suuruuden. Tasuri, jolla onkii näkyy myös kaiussa. Miten jännittävää!


Tässä mielestäni kätevä viritys miten kaiun saisi mukaan. En todellakaan haluaisi kantaa kaikua erillisessä kylmälaukussa tai jossain vastaavassa, kuten alla olevassa kuvassa. Ei siinä, kätevä tuo varmasti on, jos kulkee kelkalla tai mönkkärillä ja ahkiossa tai vastaavassa kuljettaa. Mutta kävellen tuo kävisi ehkä vähän liian hankalaksi.. Helpompi ainakin jos kaikki olisi selässä mukana!


Tällä hetkellä tuntuisi, että Lowrancen Elite-3X olisi se minun tuleva kaiku. Sen kehutaan olevan tällä hetkellä kaikkienaikojen edullisin värinäytöllinen kalanetsin. 

Kaiun lisäksi on ostettava akku. Mitä isompi ampeerinen akku, sitä kauemmin siinä kestää virtaa, mutta sitä enemmän se myös siellä repussa painaa. Jaakolla on 12V/7Ah tai jotain sinnepäin ja se kestää sillä useamman reissun ilman lataamista. Ajattelin siis, että mulle riittäis joku 5,5Ah tai jopa 3Ah. On mahdollista kuitenkin ladata sitä vaikka joka reissun jälkeen, joten miksi ottaisin turhankin ison ja painavan. Tällaisella hinta on siinä 20e tienoilla. Ja laturi löytyy jo täältä kotoo, joten sitä ei tarvitse hankkia.

Kaikuihin on nykyään mahdollista ostaa pilkkianturi. Jos olen oikein ymmärtänyt niin nämä kaiut eivät ole alunperin tarkoitettu kuitenkaan pilkintään vaan kesäkeleille ja joku vaan joku päivä keksi, että olisipa kiva katsoa pilkkireiästä kaiulla?? Niin se on kai mennyt. Tuosta koneesta lähtee siis johto jonka perässä on anturi, joka luotaa tuon pohjan. Sitä ei siis itseasiassa ole tarkoitettu työnnettäväksi pilkkireiästä, Tää koko anturihomma on mulle kyl vähän epäselvä, joten voi nyt tulla ihan väärää tietoo.. Saa korjata jos oon ymmärtäny tän nyt ihan väärin!!

Ylläolevan kaltainen mötikkä siis on tarkoitus tiputtaa veteen. Tuollaisenaan se ei kuitenkaan onnistu, mutta tämä tulee siis kaikuluotaimen mukana.

Erikseen on mahdollista ostaa tällainen pilkkianturi. 109e näyttäis olevan tuolla hintaa... Eli aika suolainen hinta lisäosalle. Näin silmämääräisesti kuin katsoo, niin tuo mötikkä mikä menee pilkkireiästä sisään on pienempi kuin tuo alkuperäinen. Eli mahdollistaa pilkkimisen paremmin samasta reiästä. Siltihän pitää olla tarkkana ettei tasuri jää kalaa nostettaessa kiinni tuohon. Ja tuollainen rautakeppi on tuossa myös. Sen eron nyt huomasin ihan itse :D


Mut tässä on nyt samanlainen viritys kuin minkä Jaakko on itselleen tehnyt ja toimii. Eli ei ostanut erikseen kallista pilkkianturia vaan laittoi pienen putken pätkän kiinni alkuperäiseen anturinjohtoon ja tuon tipauttaa reiästä sisään. Ja pystyy vielä onkimaan samasta reiästä! Mä siis toivon, et mulle ilmaantuisi tuollainen samanlainen viritys! ;) Selvää säästöä! Jos nyt siis mulle kaiku tulee?!

Muuta hankittavaa ei pitäisi olla? Sit se pitäisi jotenkin tosiaan virittää pilkkireppuun.


Jakella se on tuollalailla. Elikkä repun isoimpaan taskuun on laitettu pieni styroksinen kylmälaukku. Kanteen on koverrettu paikka luotaimelle ja kylmälaukun sisällä on akku ja piuhat. Johto tulee laukusta ulos ja anturi kulkee mukana tuossa sivutaskussa.


Aika näppärä mun mielestä. Sit pitäs löytää tuollainen pienen pieni kylmälaukku! Muistan et siinä oli aika etsiminen Jaakon kanssa viimetalvena. Eli äiti ja iskä, jos näätte jossain tollasii pieniä ni soittakaa mulle! :)

No kyl tää aika selvää alkais nyt ehkä olemaan. Sen käyttö on tietty nyt sit ihan eri asia. Kun pitäs osata säätää sitä herkkyyttä tai jotain? Sellaista vähän lueskelin.. Mut sen kyllä varmasti oppii siinä käytössä. Ja eiköhän Jaakko mua auta! :) Eiköhän se jo tänätalvena oo mullakin kaiku. Kyllä se nyt vahvasti siltä näyttää!

Keskiviikkona pääsee seuraavan kerran uittamaan tasuria! Jaakon iskä on viemässä meitä uusille pelipaikoille. Jännittävää! Josko sieltä saisi jo jotain ylös asti? Viime reissut olleet aika hiljaisia sen suhteen. Saas nähdä! Tuollaista mörköjä siellä jään alla voi vaikka olla, ei voi koskaan tietää! :D


-Riksu

(Tekstin kuvat Googlen kuvahausta)












5 kommenttia:

  1. Mukava lukea naisen mielipiteitä kalastuksesta yms. Noi kirpun tekemät vavat on hyviä! Itse omistan yhden kehivavan kans sen tekemänä.

    VastaaPoista
  2. Mukava lukea naisen mielipiteitä kalastuksesta yms. Noi kirpun tekemät vavat on hyviä! Itse omistan yhden kehivavan kans sen tekemänä.

    VastaaPoista
  3. Hyvää settiä. Piti hyötykäyttää ja jakaa fb:hen. Itselläni on tuo elite 3x myös ja tuo sinun virityksesi pieneen roskikseen on kyllä huippu. Onko reppu Retki-reppujakkara?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla että juttuni kiinnostaa! :) toimii kyllä ihan jees siinä pienessä roskiksessa, mutta pääsee vähän turhan paljon siinä liikkumaan.. :/ jos sen näytön vielä kiinnittäisi siihen pönttöön niin toimisi paremmin. Mut yritän kyllä löytää sellaista pientä styroksi kylmälaukkuu minkä kanteen näytön saisi upotettuu ja piuhat sekä akun sitten laukun sisään! Ei oo vielä tullu vastaan. Ja joo reppu on Retken pilkkijakkara! Todella hyvä :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista