tiistai 27. tammikuuta 2015

Hauki on kala?

Kyllä. Hauki on kala siinä missä lohi ja taimenkin. Mutta kyllä se vaan omassakin korvassa pikkuisen särähtää. Eihän sitä nyt voi verrata mihinkään kuhaan! Vai voiko? Oikeastaan olen pitänyt (anteeksi vain) haukea aiemmin aika huonossa valossa. Ei sitä voi syödä ja se vaan katkoo siimat, rikkoo uistimet, viiltää sormet verille ja on niiiin ruotoisa syödä.

Viime kesänä otin oikeastaan vasta ekoja kertoja tuntumaa haukiin, kun ihan yrittämällä yritin niitä virvelillä paikallisella pikkujoella. Se olikin yllättävän mielekästä ja pari pikkuista hauen poikasta jäikin nalkkiin. Aika sähäköitä epeleitä onkia! Ja opin myös ottamaan niiden kitusista niin kiinni, että hauki lakkasi sätkimästä ja näin sain uistimen helposti pois suusta.

Olen nyt syönyt kolmella eritapaa haukea ja en voi muutakun suositella!

1. Haukipihvit






No papan kanssa uistellessa haukia tuli aika paljon ja pappa oli sitä mieltä, että ehdottomasti ne otetaan ja mummo tekee niistä haukipihvejä. Nam! Muistan syöneeni niitä jo aiemmin mummolassa ja ne on niin hyviä. Halusin tottakai oppia itsekin niitä tekemään! Niinpä eräänä lämpöisenä viime kesän päivänä menin mummolaan ja teimme satsin pihvejä.



Jotta kaikki ainekset saataisiin sopivaksi mössöksi tarvitaan lihamylly.





Pappa oli fileroinut valmiiksi kaksi kiloa haukea ja pilkkkonut ne pieniksi paloiksi.



Lisäksi mössöön tulee sipulia sekä keitettyjä pokkanoita ja perunoita.




Sitten vain kaikki myllyn läpi pariin kertaan ja maustetaan.




Paistelimme pihvit ulkona muurikkapannulla. 




Ja sitten ei muutakun syömään! Oli niin hyvää. Kiitos vielä mummo ja pappa kun opetitte tekemään näitä  <3 Ensi kesänä tehdään kyllä taas!



2. Hampurin hauki


No Jaakko on saanut haukia nyt yllättävän paljon pilkkireissullakin. Minä en vielä yhtään... :( Mutta ajattelimme, että kokeillaan nyt ihmeessä muutamia ohjeita, kun kerran tätä kalaa nyt tulee.




500g haukea
puolikas sitruuna
suolaa
valkopippuria
 25g voita (sulatettuna)
50g juustoa (raastettuna)
2dl ruokakermaa
1kpl keltuaista
1rkl korppujauhoja

Mausta haukifileet sitruunasta puristetulla mehulla, suolalla ja valkopippurilla. Nosta fileet matalaan, voideltuun uunivuokaan. Valuta voisula päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle.
Seoita kermaan keltuainen ja kaada seos kalafileiden päälle. Ripottele korppujauhot pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 30minuuttia.




Oli kyllä tosi helppoa ja hyvää!

Tuossa vielä linkki reseptiin:

http://www.maku.fi/reseptit/hampurin-hauki

3. Haukea Nisun tapaan




Tämä bongattiin eräästä blogista ja toimi tämäkin tosi hyvin! Ei mulla ole ruuasta edes kunnollista kuvaa! Se tais olla niin hyvää ettei sitä paljoa kerennyt edes kuvailla.



Leikkaa hauki ruodottomiksi suikaleiksi
Mausta kala
Kuutioi ja kuullota sipuli voissa
Haukisuikaleet sipulin sekaan pannulle
Paista suikaleet kypsiksi
Lisää kermaa ja anna hautua
Lopuksi sekaan keitetyt kananmunan palaset

Alkuperäinen ohje:

http://nisufishing.blogspot.fi/2014/11/resepti-haukisuikaleet-nisun-tapaan.html

Kyllä siitä hauestakin saa siis masun täyteen, mutta ei se nyt ihan Näätämöjoen lohta voita kuitenkaan maussa ;)


-Riki



1 kommentti:

  1. Kiva kun maistui! :) Hauki on kyllä hyvä ruokakala. Harmittaa ihan ettei mereltä tunnu tulevan niitä kovin usein pilkillä.

    VastaaPoista